Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

Hírek

Árvíz2010-06-15 12:41:32

A mai napon – csakúgy, mint a mögöttünk álló egy héten - úttalan utakon lehetett kalandozni a szigeten az árvíznek köszönhetően. A vízből még kiálló ágakon, csalánszáron összezsúfolódtak a hangyák, csigák. A sziget egyik csendesebb szegletében a feltorlódott uszadékon egy kimerült borz aludt; közeledtünkre éppen hogy csak felemelte fejét majd újra elnyomta az álom.

 

Bővebben »

Támadnak a szúnyogok2010-06-15 12:39:48

Csodálatos látvány volt a hajnali derengésből előbukkanó fák kontúrja. Az elmúlt napok emlékeként még vízcseppek hullottak alá a levelekről a folyóba, ahol elsimuló köröket hagytak csak maguk után. A lassan előbukkanó Nap meghozta a meleget és ezrével lepték meg az embert a szúnyogok, jelezve, hogy mégiscsak ők az ártér urai.

 

Bővebben »

Tetőzött a Duna Mohácsnál2010-06-15 10:44:25

A Duna múlt pénteken tetőzött Mohácsnál, a 2006-oshoz hasonló magas szinttel. A város átvészelte az áradatot, a hullámtéri nyaralók már inkább csak megúszták – de azt szó szerint. A természetben inkább áldás az árvíz: a megújulás, az élet, az éves ritmus része. Bár fák dőlhetnek, vízmosások keletkeznek, és sajnos néhány állat el is pusztulhat, mégis ez ad lehetőséget a megújulásra, újabb élőhely kialakulására, a termékeny iszap szétterülésére, a növényzet sarjadására, a mélyületek vízzel való feltöltésére, a halak szaporodására az öntésterületen, vízimadarak biztonságos fészkelésére.

 

Bővebben »

Virágzik a hamvas szeder2010-05-28 18:55:43

Május 25: Egész nap kellemes, napsütéses idő volt. Megjelentek a hamvas szeder (Rubus caesius) első virágai a gyönyörű, édes, mélykék színű gyümölcsök ígéretével. A Szigetet szinte áthatolhatatlan csalán és szeder-erdő borítja. Az immáron valóságos sziget belső ágának csendesebb részeit egybefüggő fehér lepelként borítja a nyárfák repítőszőrös termése.

 

Bővebben »

Jön a víz!2010-05-28 18:54:22

Május 20: Tiszta éggel és meleggel köszöntötte a Sziget lakóit a mai reggel. A vízszint elérte a mohácsi vízmérce szerinti 600 centimétert, így a hajnali órákban már elkezdett átfolyni a szigetre vezető kőszóráson a víz; eleinte csak kis erecskék találtak utat, majd a délután folyamán a teljes kőszórást birtokba vette a víz. A kora délutáni barangolást követően még meg lehetett lábalni a vizet, de estére végre szigetté vált a Sziget. Minden oldalról körülölelte a víz, a fák ágaikkal tiszteletteljesen érintették a víztükröt emlékezve a régi időkre.

 

Bővebben »

1 ...13 14 15 16 17 18 19 20 21