Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Nyári ár a Szigeten2013-07-02 11:34:15

A júniusi rekordmagas árvíz a Szabadság-szigeten is soha nem látott nagyvizet hozott. Az egész sziget víz alatt volt, sőt, a legmagasabb területrészen, a frissen telepített erdő vadvédő kerítése ki sem látszott a vízből. Szerencsére a sziget „szokva van” az árvizekhez, így a hatalmas víztömeg semmilyen kárt nem okozott szeretett szigetünkön. 

Nem lettünk volna ennyire nyugodtak, ha a rehabilitációs munkálatok ideje alatt érkezett volna az ár, akkor ugyanis lett volna egy kis pluszmunka, mint ahogy volt is január-február során többször: az akkori magas vízállás miatt a vízvezeték kiváltás munkagödreit hordta tele a kiemelt anyaggal a víz, de mivel ez a munka már lezárult, most ilyen gond nem volt. 

A munkaterület befüvesítése remélhetőleg nem szenvedett kárt, de ez csak akkor fog kiderülni, amikor mohácsi vízmérce szerint 500 cm alá csökken a Duna vízállása. Egyedül a tanösvény táblákért aggódunk: ekkora magas víz olyan nagy sebességgel folyik, és annyi uszadékot hoz, hogy a tábláknak csapódó farönkök okozhatnak kárt. 

Az előrejelzések szerint a hét végére lesz olyan vízszint, aminél már fel tudjuk mérni, mit kell pótolnunk. De ez is csak az ember telepítette tárgyakban jelentkező kárra igaz, mert a természet tudja, hol a helye, önmagában kárt nem tesz. Ha el is mos az árvíz egy darabot a partból, ott új, „szűz” élőhely keletkezik, amit benépesítenek a pionír fajok – valahogy úgy, ahogy a lerakott hordalékon is pionír növényzet telepszik meg. Egy élő folyónál minden folyamat egyidőben zajlik, ettől olyan változatos az élővilága. A mostani Dunánk már be van korlátozva, de még mindig folytatja, kicsiben ugyan, élő folyamatait.

 

« Vissza a listához