Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Akció A6 Műszaki tervek készítése a mellékág ökológiai célú kotrására és a szükséges létesítési engedély beszerzése2013-02-11 01:09:55

A műszaki terveket Partnerünk, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság készítette, és nyújtotta be engedélyezésre 2010 októberében. A projekt környezetvédelmi engedélye 2010. május 7-én került kiadásra. (Akció A5).

Felelős: ADUVIZIG

A vízjogi létesítési engedély 2011. február 4-én került kiadásra. Ezt követően készült el a kiviteli terv, mely 2011 decemberére készült el. a kiviteli terv fontos része a kivitelező kiválasztására lefolytatott közbeszerzési eljárásnak. Az eljárás 2011 decemberében indult és 2012 júniusában zárult.
A mellékágat mintegy harmad szélességben fogjuk kikotorni. A projekttervezés szakaszában (a Life pályázat benyújtását megelőzően) 200.000 m3 iszap kikotrását irányoztuk elő, de a közbeszerzési eljárás során az árakból látszott, hogy csökkentett mennyiségre elegendő a fedezet. A tervezővel történt egyeztetés után úgy döntöttünk, csökkentett mennyiséget irányozunk elő, mert csak így tartható a kitűzött cél. A tervező véleménye szerint a legkisebb vízállás esetén is legalább 170 cm víz fog folyni a mellékágban, ami elegendő a megfelelő körülmények kialakítására. Így a tervező módosította a kiviteli terveket, és 160.000 m3 iszap és homok kikotrása vált lehetővé.

A végleges kiviteli terv 2012 májusában készült el. ez alapján zajlik a kivitelezés.

A műszaki terv rövid bemutatása

A mellékág mintegy 150-160 m széles. Mivel a teljes mellékág kikotrására pénzügyi okokból kifolyólag nincs lehetőség, egy keskenyebb, 50-60 m széles sáv kerül kikotrásra. Ez is kellően széles lesz ahhoz, hogy élő mellékágként egész évben, a legalacsonyabb vízállások idején is folyhasson a víz.
A beavatkozás célja, hogy egész évben élő legyen a mellékág. A tervező fel két fő kritériumot fogalmaztunk meg: egyrészt hogy a legalacsonyabb vízálláskor is stabil, folyó víz legyen a mellékágban, másrészt hogy a lehető legnagyobb mértékben önfenntartó legyen a rendszer. Hidrodinamikai modellek segítségével alakult ki a végleges megoldás. A tervezett rehabilitált meder mintegy 20-60 méter széles a mederfenéken és 50-60 m széles a víz színén, vízállástól függően. A rézsű a kotrás után közvetlenül 1:1 ill. 1:2, de a folyó vízmozgásának következtében rövidesen kialakul az 1:2 ill. 1:3 rézsűhajlásszög. Ez közelíti a természetes medret.

Ez az akció lezárult.


 

« Vissza a listához