Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

Akció C1 A nemesnyár ütetvény helyére természetszerű erdő ültetése (erdőfelújítás)2013-02-11 01:14:06

Az erdőátalakítás 9 hektáron valósul meg, ahol nemesnyár ültetvény illetve invazív fafajokkal nagy arányban fertőzött területen kerül sor erdőfelújításra. A telepítés október és március között történt, majd a vegetációs időszakban három alkalommal sorközápolás követte annak érdekében, hogy a sarjakról felnövő invazívok töve kimerüljön. Az ápolás minimum három évig szükséges, hogy a cseperedő csemeték árnyékolásukkal már képesek legyenek elnyomni a konkurenciát, de ha szükséges, a projektidőszak lezárulta után is folytatja a DDNPI.

Felelős: DDNPI

A kivitelezés előfeltétele a szükséges engedély megszerzése, melyet az A2 Akció keretében teljesítettünk. A tíz éves erdőterv 2010. január 1-től 2019. december 31-ig érvényes.

A szigeten kísérleti jelleggel az egyik foltban sűrűsoros erdősítést alkalmaztunk. Ennek lényege, hogy nagyobb csemeteszámmal és kisebb sorközzel dolgozunk, így segítve a mihamarabbi lombkorona záródást, ami az invazívok elnyomásának kulcsa. Később a természetes szelekció dönti el, mely egyedek a legerősebbek, ezek fogják a felnövekvő erdőt alkotni. A telepítéskor (felújításkor) szokványos 10-15%-os pótlás ilyenkor többnyire nem szükséges, mert a magas csemeteszám elegendő az első évek természetes vesztesége után is.

 

 

« Vissza a listához