Szabadság-sziget.hu

wwf.hu szabadsag-sziget.hu

english magyar

Sajtófigyelés

Mentsd meg a Szigetet!

 

A LIFE+ program és a Natura 2000 hálózat

A Natura 2000 az Európai Unió ökológiai hálózata, melynek alappilléreit két uniós természetvédelmi direktíva, az 1972-ben életbe lépett Madárvédelmi, valamint az 1992-ben kiadott Élőhelyvédelmi irányelv alkotja. A hálózat megalkotásának célja, hogy az egész kontinensen megőrizze a biológiai sokféleséget, valamit védelmet és támogatást nyújtson az Unió számára értékes fajoknak és élőhelyeknek. A Natura 2000 az Európai Unió ökológiai hálózata, melynek alappilléreit két uniós természetvédelmi direktíva, az 1972-ben életbe lépett Madárvédelmi, valamint az 1992-ben kiadott Élőhelyvédelmi irányelv alkotja. A hálózat megalkotásának célja, hogy az egész kontinensen megőrizze a biológiai sokféleséget, valamit védelmet és támogatást nyújtson az Unió számára értékes fajoknak és élőhelyeknek. 

A közösséghez való csatlakozással hazánkra is érvényessé váltak ezek a természetvédelmi jogszabályok, ennek értelmében Magyarországon is kijelölésre kerültek a közösségi jelentőségű élőhelyek. A korábban védett területek jelentős része és további 1.2 millió hektár, összesen az ország területének mintegy 21%-a került a Natura 2000 védelme alá. A hálózat előnye, az uniós jogi védelem mellett az, hogy a fent említett célok megvalósítására jelentős pénzügyi forrásokat – mint a LIFE program- is létre hoztak.

A LIFE (L’Instrument Financier pour l’Environnement) az Európai Unió egyik pénzügyi alapja, melyből környezet- és természetvédelmi projekteket finanszíroz. 1992 óta, LIFE támogatással mintegy 40 országban, több mint 2700 projekt valósult meg. Indulása óta 7 éves ciklusokban határozzák meg az adott időszak környezet-és természetvédelmi célkitűzéseit. A jelenlegi 2007-13 között időszak elnevezése a LIFE+. A program keretében lehet pályázni természet- és környezetvédelemre valamit unión kívüli területeken folytatott természetvédelmi kezelésekre. A Szabadság-sziget élőhely rehabilitációs projekt is a fent említett program segítségével valósulhat meg. 

« Vissza a projektekhez